De Peruaanse keuken staat bekend als een van de beste keukens ter wereld. Geniet van het traditionele eten en drinken in Peru, de culinaire restaurants en de unieke ingrediënten. Unico Travel neemt u in dit blog mee op culinaire ontdekkingsreis door Peru.
Smeltkroes van culturen
De Peruaanse keuken is een smeltkroes van diverse culturen. U vindt er inheemse Andes, Spaanse, Afrikaanse en zelfs Aziatische invloeden terug in de gerechten.
Wat maakt de Peruaanse keuken zo speciaal?
- Van de kust tot de Andes en het Amazoneregenwoud, het land kent een enorme diversiteit. Dit zorgt voor een overvloed aan verse ingrediënten, denk aan verschillende soorten aardappels, maïs, vis, vlees, quinoa en exotische vruchten.
- De Inca’s hebben een rijke geschiedenis als het gaat om landbouw. Daarna introduceerden de Spaanse kolonisten nieuwe ingrediënten en technieken. Hierna drukten de immigranten uit Afrika en Azië hun stempel op de Peruaanse gerechten.
Typisch Peruaanse gerechten
Ceviche
Ceviche bestaat uit rauwe (witte) vis gegaard in het zuur van limoen. Rode ui, ají (Peruaanse chilipeper), koriander en zout worden daarnaast nog aan het gerecht toegevoegd.
Lomo Saltado
Lomo Saltado is een populair en traditioneel Peruaans gerecht. Het gerecht bestaat uit roergebakken rundvlees, uien en tomaten in een saus van onder andere soja, azijn en ají amarillo (gele chilipeper). Het gerecht wordt daarnaast geserveerd met friet en rijst.
Causa Rellena
Causa Rellena is een klassiek Peruaans gerecht en lijkt vooral op een aardappelsalade. Het gerecht bestaat uit namelijk aardappelpuree opgeklopt met limoensap en ají amarillo (gele chilipeper). De vulling bestaat uit meerdere lagen van meestal kip of tonijn en avocado. En soms worden er ook nog andere ingrediënten gebruikt, zoals hardgekookte eieren, olijven en tomaten. Dit gerecht wordt koud geserveerd en ziet er uit als een kunstwerk!
Ají de Gallina
Ají de Gallina kan het best omschreven worden als een soort stoofpot van kip. Daarnaast wordt de kip geserveerd met een romige saus gemaakt van ají amarillo (gele chilipeper). Dit geeft het gerecht de kenmerkende gele kleur. Verder worden er ingrediënten als brood, melk/room, uien, knoflook en walnoten/pecannoten gebruikt. Het gerecht wordt vaak geserveerd met rijst, gekookte aardappelen, hardgekookte eieren en zwarte olijven.
Cuy (cavia)
Cavia, of Cuy in het Quechua, wordt op verschillende manieren in Peru gegeten. Voor veel reizigers is dit een speciale culinaire ervaring. Cavia wordt vaak geroosterd, gebakken of gestoomd in een stoofpot.
Anticuchos
Anticuchos zijn een soort vleesspiesen die vaak op de straat worden verkocht. Het wordt gemaakt van runderhart en daarna gemarineerd in onder andere ají panca (rode chilipeper), azijn en knoflook. Niet alleen dat, het gerecht wordt meestal geserveerd met aardappelen en een salade. Door het gebruik van ají panca krijgt het vlees een pittige en smaakvolle twist.
Pollo a la Brasa
Pollo a la Brasa is geroosterde kip gemarineerd in een saus van ají panca (rode chilipeper), knoflook, sojasaus en azijn. Als resultaat krijgt de kip een heerlijk rokerige smaak. Het gerecht wordt vaak geserveerd met friet, salade en saus. Bovendien is het een populaire keuze voor zowel locals als toeristen.
Arroz Chaufa
Arroz Chaufa is een Chinees-Peruaans fusion gerecht. Het is gekookte rijst die vervolgens gebakken wordt in een wok, samen met vlees, groenten, ei en sojasaus. Door deze combinatie van smaken is het een veelzijdig gerecht dat bij veel gelegenheden wordt gegeten.
Papas a la Huancaina
Papas a la Huancaina is een traditioneel Peruaans voorgerecht bestaande uit gekookte aardappels met een saus gemaakt van ají amarillo (gele chilipeper), kaas, melk en crackers.
Queso helado
Queso helado is een populair Peruaans dessert, vooral in de regio Arequipa. Ondanks de naam, is het geen ijs gemaakt van kaas. In plaats daarvan wordt het gemaakt van melk, suiker, kaneel, vanille en kruidnagel. Desondanks lijkt het qua textuur op kaas. Queso helado wordt vaak geserveerd in een bekertje met daarop kaneelpoeder en siroop.
Picarones
Picarones zijn soort donuts. Ze worden gemaakt van pompoen en zoete aardappel en geserveerd met een zoete siroop. Dit gerecht is een populaire straatvoedsel in Peru.
Overige gerechten
Er zijn nog veel meer unieke en traditionele gerechten, zoals visgerechten, stoofpotten, soepen en schotels. Daarnaast zijn er ook regionale variaties in de Peruaanse keuken, waardoor er voor elke smaak wel iets te vinden is.
Drinken in Peru
Pisco Sour
De Pisco Sour is de nationale cocktail van Peru. De belangrijkste ingrediënten bestaan uit Pisco (alcohol), limoensap en suikersiroop. De cocktail wordt afgeroomd met eiwit, waardoor het een mooie schuimkraag krijgt.
Bier
In Peru is Cusqueña het meest populaire biermerk. Naast Cusqueña zijn ook Cristal en Pilsen Callao veel gedronken. Daarnaast zijn de wereldwijde merken zoals Heineken en Corona ook goed verkrijgbaar in Peru. Interessant is dat er steeds meer lokale brouwerijen zijn die de laatste jaren hun opmars maken in het land.
Inka Cola
Inka Cola is een typisch Peruaans frisdrankmerk. Het is een felgeel drankje met een zoete smaak en doet denken aan de smaak van kauwgomballen. Ondanks de aanwezigheid van internationale merken, blijft Inka Cola een geliefd drankje onder de lokale bevolking.
Chicha Morada
Chicha Morada is een populair drankje gemaakt van paarse maïs, met diverse kruiden en specerijen. Er wordt soms ook fruit toegevoegd, zoals ananas of appel.
Kraanwater in Peru
Het wordt afgeraden om kraanwater te drinken in Peru. Overal zijn flessen water te koop. Unico Travel raadt verder aan om zo min mogelijk ijsblokjes te gebruiken.
Fruitsappen
Peru kent met een enorme diversiteit aan inheemse vruchten die nergens anders ter wereld te vinden zijn. Er zijn in het hele land dan ook verse en heerlijke fruitsappen te vinden.
Thee met cocabladeren
Mate de Coca, ook wel Coca thee genoemd, is een kruidenthee die bereid wordt met de bladeren van de cocaplant. Deze thee helpt onder andere om hoogteziekte tegen te gaan. Door het drinken van deze thee kunnen reizigers zich beter aanpassen aan de grote hoogte.
Quinoa
Quinoa is afkomstig uit de Andes en wordt hier al duizenden jaren verbouwd. De Inca’s beschouwden quinoa als een heilig gewas. Tegenwoordig is het erg voedzaam en een van de belangrijkste exportproducten van het land. Dankzij zijn hoge voedingswaarde en heerlijke smaak is quinoa wereldwijd populair geworden.
Aardappels
Als u dacht dat Nederland een aardappelland is, dan kent u Peru nog niet. Peru heeft meer dan 3.000 verschillende soorten aardappels in allerlei maten, kleuren en texturen. Voor Peruanen zijn aardappels een belangrijk ingrediënt in hun maaltijden.
Yuca
Yuca, ook wel bekend als cassave, wordt op verschillende manieren in de Peruaanse keuken gebruikt, zoals gekookt, gebakken, in stoofschotels en soepen. Het is een voedzaam en smakelijk deel van veel traditionele gerechten.
Maïs
Peru staat bekend om zijn enorme diversiteit aan maïssoorten, met naar schatting meer dan 50 verschillende soorten. Deze variëteit is te danken aan de diverse ecosystemen van Peru. De soorten maïs hebben veel verschillende kleuren, vormen en smaken.
Menu del dia
Veel Peruanen kiezen ervoor om hun lunch tijdens werkdagen in lokale restaurants te nuttigen. Het menu del día is hierbij erg populair. Dit menu heeft een vaste (voordelige) prijs en bestaat meestal uit een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht, compleet met een drankje. Kortom, een complete maaltijd voor een aantrekkelijke prijs.
Culinaire hoofdstad Lima
Lima wordt beschouwd als de culinaire hoofdstad van Latijns-Amerika. Jaarlijks staan er standaard enkele toprestaurants uit Lima in de lijsten met toprestaurants ter wereld. Bijvoorbeeld, restaurants zoals Central, Maido en Astrid y Gastón dienen maanden van tevoren te worden gereserveerd. Om deze reden is het raadzaam om tijdig te reserveren als je een tafel wilt bemachtigen in een van deze toprestaurants. Unico Travel helpt u graag hierbij.
Peruaanse restaurants België/Nederland
- Lima Nikkei Izakaya Antwerpen
- Sazón de Sofia Antwerpen
- Sazón de Sofia Brussel
- Inca Mania Delft
- Somos Peru Den Haag
Ontdek het eten en drinken in Peru met Unico Travel
Ga op culinaire ontdekkingsreis door Peru. Ervaar een onvergetelijke reis en ontdek de rijke historie, de Peruaanse keuken en het indrukwekkende Andesgebergte. Bekijk onze individuele rondreizen door Peru of neem contact met ons op voor een reis op maat.