Ontdek de meest unieke dieren op de Galapagos eilanden. De Galapagos eilanden liggen op zo’n 1.000 kilometer van de westkust van Ecuador, ter hoogte van de evenaar en in de Stille Oceaan. Door de unieke flora en fauna is het één van de meest bijzondere plekken ter wereld.
De archipel bestaat uit zo’n 13 hoofdeilanden en nog vele kleine eilanden en rotsformaties. Slechts enkele eilanden zijn bewoond. De eilanden zijn van vulkanische oorsprong en staan bekend om de unieke ecosystemen en plant- en diersoorten. Sommige soorten komen nergens anders ter wereld voor. Tevens staat de Galapagos op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Darwins evolutietheorie
Met het onderzoeksschip Beagle bezocht Charles Darwin in 1835 de Galapagos eilanden. Hij bracht hier een aantal weken door en bestudeerde de geologie en biologie van een aantal eilanden. Darwin kwam tot de conclusie dat de dieren unieke aanpassingen vertoonden aan hun leefomgevingen. Mede door zijn bevindingen ontstond de evolutietheorie. De Darwinvinken zijn een bekend voorbeeld.
In dit blog leest u welke dieren op de Galapagos eilanden leven. Elk dier heeft unieke eigenschappen.
1. Reuzenschildpad
Eén van de bekendste dieren van de Galapagos eilanden is de Galapagos-reuzenschildpad. Deze schildpaddensoort is de grootste landschildpad ter wereld. De reuzenschildpad kan tot wel 250 kilo wegen en heeft een gemiddelde levensverwachting van 170 jaar. Zij zijn voor het eerst beschreven in 1535 door de ontdekker van de Galapagos eilanden, Charles Darwin. Er zijn maar liefst tien verschillende soorten Galapagos-reuzenschildpadden.
Wist u dat?
Reuzenschildpadden maandenlang kunnen overleven zonder voedsel of water.
2. Galápagos-pinguïn
De Galápagos-pinguïn is de kleinste pinguïnsoort ter wereld en de enige die zich zo dicht bij de evenaar bevindt. Deze pinguïns hebben zich aangepast aan het warme klimaat van de Galapagos eilanden, wat bijzonder is voor een pinguïn.
Wist u dat?
In plaats van te migreren, blijven Galápagos-pinguïns het hele jaar door op de Galapagos eilanden. Dit is afhankelijk van de koude stromingen die de wateren koeler houden.
3. Zeeleeuw
De Galapagos-zeeleeuwen zijn de meest voorkomende zeezoogdieren op de eilanden. Er leven er zo’n 50.000. Deze zeezoogdieren onderscheiden zich door hun kleine formaat en hun speelse gedrag. De zeeleeuwen kunt u bijna overal op de eilanden vinden, maar de beste plekken om ze te zien zijn onder andere San Cristóbal, Española en het strand van Gardner Bay.
Bovendien staan de Galapagos-zeeleeuwen bekend om hun speelse aard en hun nieuwsgierigheid naar mensen. Overdag brengen zeeleeuwen veel tijd door op de stranden, waar ze in grote groepen zonnebaden.
4. Leguanen
Er zijn op de Galapagos eilanden twee soorten leguanen te spotten, namelijk de landleguanen en de zeeleguanen.
– Zeeleguaan
De zeeleguaan is een van de meest unieke bewoners van de Galapagos eilanden. Het is de enige hagedissensoort ter wereld die zich heeft aangepast aan een maritieme leefwijze. Zeeleguanen brengen een groot deel van hun tijd door met zonnebaden op de lavarotsen om hun lichaamstemperatuur op peil te houden na het zwemmen in het koude zeewater.
– Landleguaan
Landleguanen zijn groter dan zeeleguanen, met een gemiddelde lengte van 1 meter en een gewicht tot 13 kilogram. Landleguanen leven graven holen in de grond om te schuilen tegen de hitte.
5. Blauwvoetgent
Tijdens een reis naar de Galapagos eilanden valt het spotten van de blauwvoetgent niet te missen. Met zijn helderblauwe poten en charmante baltsdans is deze vogel een absolute must-see voor reizigers. De felblauwe poten van de blauwvoetgent zijn niet alleen prachtig, maar ook belangrijk voor de voortplanting. Namelijk hoe helderder de kleur dan zal het mannetje aantrekkelijker worden gevonden. Tijdens de balts tilt het mannetje zijn poten hoog op in een indrukwekkende dans om het vrouwtje te imponeren.
Bovendien is het erg gemakkelijk om de blauwvoetgent op de Galapagos eilanden te spotten. De blauwvoetgent leeft langs de kustlijnen en op rotsachtige kliffen van de Galápagos. Op North Seymour & Española eilanden zijn grote kolonies blauwvoetgenten te vinden. Erg uniek is dat er hier paden zijn die langs booby-nesten lopen, wat een prachtig beeld op levert.
6. Galapagosalbatros
De Galapagosalbatros is de grootste zeevogel van de Galapagos eilanden met een spanwijdte van bijna 2,5 meter. Met een populatie van zo’n 12.000 paren is Española de enige broedplaats voor deze tropische albatrossoort. Dat maakt de Galapagosalbatros uniek, aangezien het de enige albatros is die in de tropen broedt.
Ieder jaar in april keert de Galapagosalbatros terug naar het eiland Española na een verblijf van drie maanden op de Stille Oceaan. Hier begint het broedseizoen, waarin deze bijzondere vogels hun partners voor het leven weer opzoeken. Albatrossen vormen vaste paren, maar brengen de maanden op zee gescheiden door. Bij hun terugkeer voeren ze uitgebreide baltsrituelen uit, waarbij ze snavels tegen elkaar tikken, rondjes om elkaar draaien en met hun staarten achter elkaar aan waggelen.
De albatros is van april t/m december te zien op Española.
7. Darwinvinken
De vinken van de Galapagos hebben een essentiële rol gespeeld in de ontwikkeling van Darwins evolutietheorie. Op de Galapagos eilanden kwam hij tot de ontdekking dat uit één vooroudergroep 13 verschillende soorten vinken zijn voortgekomen. De belangrijkste verschillen die Darwin tussen de vinken zag, waren de grootte en de vorm van hun snavel. De 13 soorten vinken zijn in 2 groepen onder te verdelen, namelijk de grondvinken en boomvinken. Ze zijn te vinden over de gehele archipel dus u komt gegarandeerd een van de soorten tegen tijdens uw reis.
8. Fregatvogel
De fregatvogel is een van de meest unieke zeevogels die u op de Galápagos eilanden kunt tegenkomen. Met hun glanzende zwarte veren, een gevorkte staart en een lange, gebogen snavel zijn ze gemakkelijk te herkennen. Wat deze vogels echter bijzonder maakt, is de opvallende rode keelzak van de mannetjes. Tijdens het paarseizoen blazen de mannetjes deze keelzak spectaculair op als een ballon om indruk te maken op de vrouwtjes. Buiten het paarseizoen is de keelzak slechts een kleine rode plooi aan hun hals.
De vrouwtjes fregatvogels zijn te herkennen aan hun witte borst en een gekleurde oog ring. Ondanks hun indrukwekkende vleugelspanwijdte van meer dan twee meter zijn fregatvogels relatief licht, waardoor ze urenlang boven de golven kunnen zweven.
Ze zijn overal in de archipel te zien, vooral in gebieden waar andere zeevogelsoorten nestelen. Een daadwerkelijk hoogtepunt van uw reis is echter om de fregatvogel aan land te zien op een broedplaats voor fregatten. De grootste broedkolonies zijn te vinden op de eilanden North Seymour, Floreana, San Cristóbal en Genovesa. Het is hier namelijk het beste om een mannelijke fregatvogel te zien met zijn indrukwekkende rode keelzak.
Beste reistijd
De beste periode is met name afhankelijk van wat u graag wilt zien. Er heerst een subtropisch klimaat en het weer wordt beïnvloed door de waterstromen die rondom de eilanden samenkomen. Elk seizoen heeft zijn eigen voor- en nadelen. Ondanks het seizoen zijn de dieren het hele jaar door te zien op de Galapagos eilanden.
Regenseizoen
Het regenseizoen loopt van januari tot en met april. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 22 en 31 graden en de watertemperatuur tussen de 25 graden. Dit seizoen duurt slechts vier maanden, maar is wel de periode waarin de meeste neerslag valt, meestal met middag- of avondbuien. Zelden staan deze buien activiteiten in de weg, maar als u tijdens deze periode reist, is het wel een goed idee om regenkleding mee te nemen. Het voordeel van reizen in deze maanden is dat de lucht- en watertemperaturen veel warmer zijn, waardoor snorkelen comfortabeler wordt in het algemeen. Mei is de overgangsmaand tussen beide seizoenen.
Droogseizoen
Het droogseizoen loopt van juni tot en met december. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 22 en 31 graden en de watertemperatuur ligt rond de 25 graden. ’s Ochtends kan het vrij mistig zijn en overdag kan er motregen vallen. Zodra de zon gaat schijnen, verdwijnt de mist al snel en is het helder en zonnig zonder neerslag. Gedurende deze tijd, keren de koudwaterstromen terug naar de Galapagoseilanden en zijn de lucht- en watertemperaturen koeler. Een wetsuit kan nodig zijn als je langer wilt snorkelen.
Ook deze dieren op de Galapagos eilanden spotten?
Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u zelf op zoek naar al deze bijzondere dieren? Naast het spotten van wildlife, kunt u op de Galapagos eilanden ook genieten van de diversiteit aan landschappen en heeft u de mogelijkheid om sportieve activiteiten te ondernemen zoals snorkelen, wandelen, supboarden en kajakken.